Vrouwen
Vrouwen

Vrouwen

a. Joost Griettens, Lvst-hof van[de] doorluchtighe en[de] deughtsame vravwen
Ieper, Jan Bellet, [niet voor 1632]
Exemplaar: Gent, Universiteitsbibliotheek, B.L. 8596

b. Franciscus Cauwe, Teghen-verghift teghen een groote peste van het christendom, te weten: de ydelheyt, oneerbaerheyt, ende overdaet der vrauwelycke kleederen ende cieraeten
Gent, erfgenamen van Jan van den Kerchove, 1676
Exemplaar: Gent, Universiteitsbibliotheek, Acc. 32369

Wetenschap

Monika Triest

De zogenaamde ‘querelle des femmes’ verdeelde 17de-eeuwse moralisten in twee kampen. Het grootste kamp veroordeelde de vrouw omwille van haar zwakheid van vlees en geest, waardoor ze makkelijk het instrument van de duivel werd en een gevaar voor mannen vormde. Het andere kamp, sterk in de minderheid, verdedigde een aantal uitzonderlijk deugdzame en geleerde vrouwen uit de geschiedenis, de mythologie en de bijbel, maar ging niet zover om man en vrouw gelijk te stellen. Zelfs humanistische geleerden deden dat niet, en geestelijken al helemaal niet. Deze laatsten discussieerden eerst eeuwenlang over de vraag of de vrouw wel een ziel had, en daarna of ze door de Schepper en de natuur niet veroordeeld was tot de (erf)zonde.

Lees meer... 

Actueel

Ilah

‘blote	borften’

© Ilah

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet uitgelezen kreeg. De ‘blote borften’ sloegen me wat te veel tegen de ogen. Ik weet zelfs niet of misogynie hier van toepassing is. Natuurlijk is de auteur vrouwonvriendelijk, maar een echte misogyn zou niet in die vreemde mantra (bloteborftenbloteborftenbloteborften) vervallen, vermoed ik.

Ik had hem graag eens tegen mijn boezem aangedrukt, bij deze.

Lees meer...