Gerechten
Gerechten

Gerechten

Anthonius Magirus, Koock-boeck ofte Familieren kevken-boeck
Antwerpen, Godtgaf i Verhulst, 1663
Exemplaar: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, h 83740 [c2-555 i]

Siet het Keuckenboeck onlangs uytgegeven by Anthonis Magyrus; een bequaem werck voor alle huys-moeders, en alle andere Jonck-vrouwen, die haer op den keuckenhandel willen leeren verstaen. Jacob Cats, Houwelyck, 1625

Wetenschap

Jozef Schildermans & Hilde Sels

Het Koock-boeck ofte Familieren Keuken-boeck is uniek. In de Nederlandse taal verscheen er in de hele zeventiende eeuw slechts één ander kookboek. Bovendien zijn er van alle uitgaven samen slechts vijf exemplaren bewaard gebleven. De inhoud is grotendeels gebaseerd op het belangrijkste kookboek uit de Italiaanse renaissance, de Opera van Bartolomeo Scappi (1570). Scappi was de persoonlijke kok (‘il cuoco segreto’) van paus Pius V (1566–1572).

Antonius Magirus roept zijn lezeressen op eigen accenten te leggen:

‘Ist u te suer, maeckt het soeter: moocht ghy van dien kese niet, neemt eenen anderen, laettender ooc uit: eet gy liever soete specerije als heete, ick ben ooc wel te vreden: is u panneken cleyn, stoffeert het met cleyn gereeschap.’ (Is het je te zuur, maak het zoeter. Lust je die kaas niet, neem dan een andere, of laat hem weg. Eet je liever zoete specerijen dan hete, het maakt mij niet uit. Is je pannetje te klein, gebruik dan klein gereedschap.)

Lees meer... 

Actueel

Vitaya

Naar aanleiding van de reizende tentoonstelling Het Dagelijks Boek bracht televisiezender Vitaya tijdens het voorjaar 2007 het culinair magazine 'Het Koock-boek'. In deze reeks bereidde chef-kok Geert Van der Bruggen op hedendaagse wijze een aantal gerechten uit het tentoongestelde 17de-eeuwse kookboek.

Lees meer...