Reizen
Reizen

Reizen

Joannes Baptista I Christyn, Histoire generale des Pais-Bas, contenant la description des XVII. provinces
Brussel, weduwe van Franciscus II Foppens, 1753
Exemplaar: Brussel, Bibliotheca Wittockiana

Wetenschap

Gerrit Verhoeven

Wie in de 17de of 18de eeuw over voldoende vrije tijd en geld beschikte, kon enkele korte plezierreisjes of een langere Grand Tour ondernemen, naar topbestemmingen als Italië en Frankrijk maar ook naar regio’s met minder renommee zoals het Duitse Rijk, Engeland of de Nederlanden. Sinds de late zestiende eeuw verschenen er voor deze groeiende groep ‘toeristen’ alsmaar meer handzame reisgidsjes. Deze Histoire générale is een 18de-eeuwse heruitgave van de 17de-eeuwse Délices des Pais Bas. Anders dan in onze moderne reisgidsen vond men er geen praktische informatie over koetsen die de reiziger van de ene naar de andere stad voerden of over herbergen waar hij de nacht kon doorbrengen. Opmerkelijk waren ook de lange beschrijvingen van de geschiedenis van een stad en haar bestuursvorm, een categorie die beantwoordde aan het educatieve ideaal van vroegmodern toerisme.

Lees meer... 

Actueel

Hans Lettany

Hans Lettany

© Hans Lettany

‘Maak een vrij audiovisueel werk met als uitgangspunt een reisboek uit de 17de eeuw...’ Ja, ik hou ervan films te maken, maar als ik één ding mag noemen waar ik helemaal geen voeling mee heb, dan zijn het wel reisboeken uit de 17de eeuw. Dus waar moest ik beginnen?

Gaandeweg raakte ik op dreef, maar zoals altijd zijn het vooral de jaren ’50 van de 20ste eeuw die me geïnspireerd hebben.

Lees meer...