Fabels
Reynaert den vos oft Der dieren oordeel
Antwerpen, Hieronymus V Verdussen, [c.1700]
Exemplaar: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, C 14464:ex.I
Reynaert den vos oft Der dieren oordeel
Antwerpen, Hieronymus V Verdussen, [c.1700]
Exemplaar: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, C 14464:ex.I
"’t Vonnis der dieren, over Reynaert den Vos, oft Spiegel der Archlistigcheyt"
Rik van Daele
Het literaire personage Reynaert de vos is 859 jaar oud. De vos kreeg zijn naam voor het eerst in de Gentse, Latijnse Ysengrimus. Maar Reynaert is het meest bekend uit het meesterwerk van onze Middelnederlandse literatuur: Van den vos Reynaerde, geschreven kort na 1250.
Het Reynaertverhaal werd in de 16de en 17de eeuw in de Nederlanden wellicht meer dan veertig keer gedrukt.
De 17de-eeuwse Reynaertboekjes fungeerden als ‘leerboekjes’ vol wijze lessen, bedoeld om een burgerlijk, goed opgeleid, jeugdig publiek te onderrichten.
Karl Meersman
Johan Vande Lanotte - Als de vos de passie preekt, boer pas op uw kippen! © Karl Meersman. Eerder gepubliceerd in Trends-magazine
Cartoonisten zijn kunstenaars die het scherpe potlood verkiezen boven het zachte penseel, en graag spelen met de gezonde ironie die door hun aderen stroomt. Wat cartoonisten doen, leunt nauw aan bij het Reynaertverhaal: de machthebbers van een land een spiegel voorhouden. Hun ijdelheid relativeren. Hun streken bespotten. Niet altijd even cru als Reinaert dat deed, maar vaak even sluw als de beleidsmakers zelf. In de korte kracht van een kopstoot, in luid handengeklap, in uitbundig geschater, of in de lange stilte van een glimlach: de spotprent kan in vele gedaanten opduiken... net als Reynaert de Vos.
Lees meer...